MAREA ALTA. Els plàstics nostres de cada dia

Un agraïmet especial a Toni Mata, periodista de la secció de Cultures del diari Regio7, pel seu article publicat el dia posterior a la inauguració de la intervenció artística a CACIS amb la Mar Oller. Aquí us transcric el text on es descriu molt bé el contingut i intenció del projecte MAREA ALTA.

L’Anna Cayuela era a Galícia a finals de l’any passat quan un vaixell va perdre sis contenidors de mercaderies, un dels quals amb més de 27 tones de pèl·lets. Tenien l’aparença, recorda, d’un element natural, «com una pedra», però «vaig veure que eren plàstics». I la idea de portar aquest impacte al seu camp, la creació artística, s’ha concretat en una exposició -Marea alta- que es va inaugurar ahir al Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat, del Forn de la Calç de Calders. L’altra meitat de l’obra són les projeccions de Mar Oller, bagenca també, que creua la sensibilitat ecològica amb la pràctica estètica.

«El plàstic, al final, serà un mineral més», reflexiona Cayuela, «i hi hem de conviure. No és resignació, és que no podem prescindir del tot dels plàstics, per això vaig pensar que els tractaria com un objecte artístic». La mostra, que estarà oberta fins al 28 de febrer, és l’últim projecte del programa Aigua/Ecosistemes líquids, que debat des de l’art la importància de l’aigua i els efectes del canvi climàtic.

«Ja es parla que hem entrat en l’era del ‘plasticocè’», comenta Cayuela. La incidència de l’activitat humana en el clima va dur la comunitat científica a batejar l’era actual com l’antropocè, però el pes del consum del plàstic arreu del planeta ha generat aquesta altra nomenclatura que és tot un símptoma de la magnitud del problema. L’experiència de Galícia va dur la manresana a aprofundir en la crítica al consum desmesurat de plàstics i en els Jardins de Llum del passat mes de febrer a Manresa va participar en una creació col·lectiva que portava per títol Dones d’aigua. «Hi vaig fer un treball amb el plàstic i l’aigua», rememora, una línia d’actuació que va repetir en el festival Microscopies de finals del mes d’agost. En aquesta ocasió, el projecte Water Flag reflexionava sobre la dialèctica entre la importància que té l’aigua per a la vida i els conflictes que el seu control genera en molts territoris.

La sala d’exposicions del centre acull un conjunt de teles grans treballades per Cayuela al damunt de les quals s’hi projecten tres peces audiovisuals de Mar Oller que combinen la llum i sons naturals com els del mar i les balenes.

MAREA ALTA es pot visitar amb visita prèvia al correu electrònic info@cacis.cat.

2 respostes a «MAREA ALTA. Els plàstics nostres de cada dia»

  1. Doncs si, estem vivint moments molt contrastats amb el tema de l’aigua i ara més que mai els tenim molt presents. Gràcies Montse per compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *