L’hora blava de la ciutat a Tocats de Lletra

Fa sis mesos que des de Cultura de l’Ajuntament de Manresa em van encarregar la imatge del festival literari Tocats de Lletra 2020 i com a lema La ciutat poètica.

A l’abril estàvem en ple confinament i eren dies d’incertesa, ara no ha canviat gaire, i l’encàrrec va coincidir amb les sortides de poca durada que ens van permetre. L’horari permès de les sortides coincidien amb l’hora blava de la ciutat.

Aqui us presento la proposta que vaig presentar i que des de Cultura van apostar.

L’hora blava de la ciutat

Aquets dies de desconfinament, surto al vespre tard a fer fotografies quan la ciutat està més buida i coincideixo amb l’hora blava, és un moment de llum ideal, doncs la llum artificial no contrasta amb la llum de l’ambient i es pot obtenir bons resultats.

D’aquí ha sortit la idea del disseny de la imatge de Tocats de Lletra.

Escollir els color ha sigut complicat ja que normalment treballo amb colors que fan referència a la natura però ara que la ciutat se sent amenaçada per la pandèmia he optat pel negre.

Ens enfrontem al buit incert del futur, des d’un present en la solitud de l’aïllament. Una solitud que ens està obligant a portar una vida introspectiva des de les nostres cases. Un buit què els artistes potser estem més acostumats, perquè es crea en soledat.

Els diferents blaus potser busquen l’hora blava de les meves sortides a la ciutat abans que es faci fosc.

La concentració que vivim en les ciutats, amb les circumstàncies que estem vivint per la pandèmia, l’he representat a través de cercles concèntrics.

Un cercles concèntrics que poden fer referència al dibuix d’un element natural però que en aquest cas connota la intenció de recerca de construcció d’una manera controlada que podem experimentar de la ciutat.

Dibuixar cercles concèntrics com a mapa o organitzador visual que m’ajuda a organitzar la meva geografia personal.

Per tot plegat també faig altres lectures de la proposta. Aquesta pandèmia està posant en valor l’estil de vida dels pobles com alternativa a una ciutat vulnerable.

Esperem que aquesta crisi torni a equilibrar un desequilibri no normal que estem vivint actualment, una expansió de les ciutats, la gent visqui d’una manera més escampada (no concentrada). No ens pot, doncs, semblar estrany que quan en el món es viuen moments de crisi les ciutats necessitin repensar-se.

Abril 2020

El Tocats de Lletra 2020 aposta per la ‘ciutat poètica’ i combinarà actes presencials i virtuals.
Que gaudiu del festival i podeu consultar tota la informació i el programa del 14è festival literari Tocats de Lletra de Manresa a tocatsdelletra.cat.

https://www.instagram.com/p/CGS3DemoOFo/?igshid=8ahyqm7npnv6

Us presento imatges de diferents moments d’hora blava a l’escenari de Tocats de lletra 2020

16 respostes a «L’hora blava de la ciutat a Tocats de Lletra»

  1. Cert! Mirant la il·lustració i llegint el text els cercles concèntrics em fan pensar en compressió-introverssió i alhora tb expanssió-extroverssió

  2. Inquieta i al mateix temps porta ordre. Em suggereixes la paraula perplexitat.
    ” La perplexitat es incertesa sense por – anònim ” .
    I una porta oberta per viure al dia i gaudir-ne

  3. Anna, l’he trobatmolt escaient i encertat. Totalment en concordança amb el criteri exposat.
    Enhorabona per l’encert
    Roser busquets

Deixa un comentari